Direct contact via 

Veelgestelde vragen

Deze vragen zijn al eens eerder gesteld
Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op. We horen graag van u!

Over onze dienst

Wat zijn de kosten verbonden aan een warmteverliesberekening?
DIt hangt onder andere af van de grootte van uw gebouw en de complexiteit. We hebben daarom geen prijzen of een prijstabel op onze website staan.

Als we beknopte informatie van u krijgen dan kunnen we vooraf een inschatting maken hoeveel werk er nodig is. U krijgt dan vooraf een prijsopgave zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Is er eventueel extra werk nodig voor een project, dan komt dat voor onze rekening. Verder willen we benadrukken dat we veel waarde hechten aan kwaliteit. Het noemen van een standaardprijs die of te hoog of te laag is doet afbreuk daaraan.

Over de warmteverliesberekening (algemeen)

Waarom is het een goed idee om een warmteverliesberekening te laten maken?

Met een warmteverliesberekening krijgt u exacte cijfers. Deze cijfers kunt u  (of een installateur of bronboorder) gebruiken om de verwarmingsinstallatie volgens de beste specificaties in te richten. Bijvoorbeeld voor het bepalen van de capaciteit van een warmtepomp. Het is belangrijk dat dit exact gebeurd. Maar u kunt de cijfers voor allerlei doelen inzetten. Wacht dacht u van: wat levert extra isolatie op? of: HR++ of Triple glas? Er zijn vele mogelijkheden, u voorkomt fouten, bespaard geld met exacte cijfers.

Uiteindelijk is wellicht wel de belangrijkste reden het comfort van uw woning of werkplek. Een behaaglijke en warme omgeving is erg belangrijk. Met exacte cijfers over het warmteverlies waarborgt u een comfortabel binnenklimaat.

Resultaten en rapportage

Het benodigd vermogen van de warmtepomp staat in het rapport als 10.198W (voorbeeld). Moet ik ongeveer 10.198W vermogen opwekken met de warmtepomp, of bij voorkeur iets meer?

Nee, niet meer. Het benodigd vermogen wat we uitrekenen is het maximale. Meer algemeen: de uitkomst van de warmteverliesberekening is het maximaal benodigde vermogen. Het is het vermogen dat de opwekker (bijvoorbeeld de warmtepomp) of de collectieve opwekker (bijvoorbeeld het warmtenet) moet leveren onder deze omstandigheden.

Het advies is om niet boven het berekende vermogen te gaan.

Algemene vragen duurzaam/warmtepomp

Ik heb een oude woning. Is een warmteverlies of transmissie berekening dan zinvol?

Ja. Het is zeker zinvol. Juist omdat de woning wat ouder is. Het bepalen van het warmteverlies is essentieel om te kunnen toetsen of uw (duurzame) maatregelen wel haalbaar zijn.

Technisch/inhoudelijk

Wat is nu ISSO 51, 53 & 57?
Het maken van een warmteverliesberekening is in Nederland vastgelegd in normen. Het gebruik van deze normen waarborgt de kwaliteit van de berekening. De organisatie ISSO (https://isso.nl) geeft deze norm uit. De ISSO-norm verwijst vervolgens naar verschillende onderliggende NEN-normen. Bijvoorbeeld NEN-EN 12831-1. Specialistische kennis is op deze manier verwerkt in de warmteverliesberekening.

Er zijn op dit moment drie afzonderlijke uitgaven van de ISSO normen in afzonderlijke publicaties. Dit zijn:
ISSO 51 - Warmteverliesberekening voor Woningen en Woongebouwen
ISSO 53 - Warmteverliesberekening voor Utilitietsgebouwen met vertrekhoogten tot 4 meter
ISSO 51 - Warmteverliesberekening voor gebouwen met hoge ruimten

Contact

warmteverliesberekeningen.nl

Peter Luteijn

 

 

Bezoekadres:

Balsahout 6
9408DR Assen

 

KvK-nummer: 04073671
IBAN: NL64 RABO 0373 1508 22 t.n.v. Soluza
BTW-nummer: NL002112763B19