Direct contact via 

Voorbeeld van de ventilatiestromen op de begane grond van een woning. Ventilatiestromen maken de warmteverliesberekening nauwkeuriger.

Ventilatiestromen gebruiken voor een betere warmteverliesberekening

Bij het doorrekenen van een gebouw in de warmteverliesberekening speelt de ventilatie een belangrijke rol. Ventilatie heeft een behoorlijk groot aandeel in het totale warmteverlies uit een gebouw. Als je een warmteverliesberekening dus goed wilt maken zul je de ‘parameters’ die betrekking hebben op ventilatie zo goed mogelijk moeten invoeren.

Dat doen we onder andere door middel van het opgeven van de ventilatiestromen.

Bij het maken van een warmteverliesberekening moet je de ventilatiehoeveelheden invoeren. Daarbij dien je ook op te geven welk ventilatiesysteem aanwezig is. Op basis hiervan wordt berekent hoeveel warmteverlies er door ventilatie plaatsvindt. Het op juiste wijze invoeren van deze gegevens is erg belangrijk. De tijd die hieraan wordt besteed zorgt gewoon voor een betere (nauwkeurigere) warmteverliesberekening.

Ventilatiestromen warmteverlies

Voor het maken van een warmteverliesberekening wordt in de praktijk gerekend met standaard overstromen. Bijvoorbeeld in een toilet met mechanische afvoer wordt de lucht afgezogen en de lucht wordt vervolgens aangezogen uit een aangrenzende ruimte. Het gebruik maken van deze standaard overstromen maakt het mogelijk om de warmteverliesberekening snel te maken.

Echter, voor een nauwkeurige en betere warmteverliesberekening is het beter om deze overstromen handmatig op te geven. Het maakt namelijk voor het warmteverlies nogal veel verschil waar de ventilatielucht vandaag komt. Is de bron van de ventilatielucht bijvoorbeeld een aangrenzende kamer van 20 °C of komt de lucht van buiten het gebouw met -10 °C!!!

Voor een goede warmteverliesberekening is het veel beter om te specificeren waar de lucht vandaan komt.

Het meest nauwkeurig is om alle overstromen en luchtuitwisseling in kaart te brengen en op te geven in de berekening.

 

Plattegrond ventilatiestromen eerste verdieping woning voor warmteverliesberekening

 

Ventilatiestromen in 3D weergave

De ventilatiehoeveelheden kunnen we controleren in 3D weergave. Zo controleren we de ventilatiestromen en zien we of er aanpassingen gedaan moeten worden.

3D-weergave ventilatiestromen begane grond woning voor warmteverliesberekening

Invoer van het juiste ventilatiedebiet

Het invoeren van de juiste ventilatiehoeveelheden is belangrijk. Hetzelfde als bij ventilatiestromen kan ook hier worden gekozen voor een ‘snelle’ invoer. Snel betekent minder tijd die aan de warmteverliesberekening wordt besteedt. Zo is het mogelijk om waarden uit het Bouwbesluit te gebruiken.

Daarnaast is het mogelijk om ‘eigen waarden’ op te geven voor de ventilatiehoeveelheden. Per ruimte kunnen we specificeren wat het ventilatiedebiet is. Het plaatsen van het ventilatie debiet in een overzichtelijke tabel helpt om alles inzichtelijk te maken.

Het nauwkeurig opgeven van de ventilatie loont!

Tabel ventilatiedebiet en ventilatiestromen per ruimte woning

 

Bovenaanzicht ventilatiestromen woning voor warmteverliesberekening

 

 

 

Contact

warmteverliesberekeningen.nl

Peter Luteijn

 

 

Bezoekadres:

Balsahout 6
9408DR Assen

 

KvK-nummer: 04073671
IBAN: NL64 RABO 0373 1508 22 t.n.v. Soluza
BTW-nummer: NL002112763B19