Direct contact via 

Introductie afbeelding behorende bij het blog artikel Transmissie berekening zelf maken in Excel

Transmissie berekening zelf maken in Excel

Een transmissie berekening zelf maken in excel. Kan dat eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen. Download hier onze Excel die wij hebben gemaakt. 

Soms bereikt ons de vraag: ‘Kan ik zo’n berekening niet zelf maken in Excel’? We krijgen deze vraag best wel vaak. Zo vaak dat we er wat over willen schrijven in dit artikel.

Is het nu mogelijk om zelf een warmteverlies berekening te maken?

Ja… en nee. Theoretisch gezien is het prima mogelijk om berekening te maken in Excel. Als je de kennis hebt en veel tijd kan dit wel. Maar het is lastig. Tegelijkertijd is het antwoord ook nee. Want praktisch gezien zijn er zoveel normen (NEN-ISO) waaraan een dergelijke berekening dient te voldoen dat het wel erg complex is om die regels in een Excel te verwerken. Bovendien verandert de berekeningswijze in de loop der tijd.

Maar als u het eenvoudig houdt en de berekening gebruikt als een grove inschatting. Dan zou het kunnen. En bovendien, het is zeker leuk!

 

Onze opzet transmissie berekening in Excel

We hebben een transmissie berekening gemaakt in Excel. U kunt deze hier downloaden. U mag de Excel vrijelijk gebruiken voor uw eigen project. U mag de Excel ook vrijelijk distribueren en het copyright verwijderen (al zouden we het wel waarderen als u onze naam erop laat staan).

 

Werkwijze

  1. Bepaal van alle constructies de isolatiewaarde (Rc-waarde).
  2. Vul deze waarden in in de Excel.
  3. Meet van alle ‘scheidingsoppervlakten’ van een ruimte het aantal m2. Dus voor bijvoorbeeld ruimte ‘Werkkamer’ 10 m2 buitengevel, 10 m2 binnenmuur 1, 10 m2 binnenmuur 2, 10 m2 binnenmuur 3, 100 m2 begane grondvloer, 100 m2 tussenvloer (plafond), 1.45 m2 raam, 1.80 m2 deur.
  4. Bepaal van alle scheidingsoppervlakten de temperatuur aan de ‘keerzijde’ voor bepaling van de ΔT.
  5. Optioneel. Bepaal de waarden voor de koudebruggen.
  6. Vul deze waarden in in de Excel.
  7. Herhaal stap 3 t/m 6 voor alle ruimten in uw gebouw.
  8. Alle ruimten gehad? Het totaal transmissie verlies wordt uitgerekend!

 

Conclusie

We hebben in Excel een transmissie berekening gemaakt. Dit is in theorie toepasbaar voor elk gebouw, woning, kantoor of winkel. De Excel is vrij om te downloaden en te gebruiken. Maar let op! De Excel is eigenlijk een transmissie berekening, geen volledige warmteverliesberekening. Hetgeen ontbreekt is onder andere het ventilatie warmteverlies. Onze Excel is een sterk vereenvoudigde weergave en maakt niet gebruik van alle rekenregels. De uitkomsten zijn dus een grove indicatie. Maar bovenal geeft het u een indruk van de complexiteit. We wensen u veel succes en plezier!

 

Contact

warmteverliesberekeningen.nl

Peter Luteijn

 

 

Bezoekadres:

Balsahout 6
9408DR Assen

 

KvK-nummer: 04073671
IBAN: NL64 RABO 0373 1508 22 t.n.v. Soluza
BTW-nummer: NL002112763B19