Wilt u een warmteverliesberekening door ons laten maken? Wij maken genormeerde warmteverliesberekeningen voor uw project. Wilt u alle ins-en-outs lezen wat er allemaal bij komt kijken wanneer u een warmteverliesberekening wilt laten maken, leest u dan dit artikel. Het geeft antwoorden op veelgestelde vragen….
U overweegt om een warmteverliesberekening te laten maken. In dit artikel vertellen we alles wat u wilt weten als u dit aan ons uitbesteedt. Wij specialiseren ons uitsluitend in warmteverliesberekeningen zodat we alle kennis en kunde richten op één ding: een nauwkeurige berekening voor uw project. Welkom bij de specialist!
Wat zijn de resultaten uit een warmteverliesberekening?
Met een warmteverliesberekening krijgt u feitelijk wat het zegt: het warmteverlies. Wij maken warmteverliesberekeningen die bestaan uit 2 delen: een berekening op gebouw nivo en een zogenaamde vertrekberekening. Voor het gebouw is het totaal warmteverlies de uitkomst en voor de individuele ruimten is er een berekening voor elk vertrek afzonderlijk.
De resultaten van een warmteverliesberekening worden vastgelegd in een uitgebreide rapportage. Hierin staat de berekening exact beschreven, ook weer voor het gehele gebouw en per ruimte/vertrek opgesplitst. De rapportage geeft u de uitkomsten, zoals bijvoorbeeld het Vermogen Opwekker, en tevens alle achtergrond gegevens. U kunt dus tot in detail de berekening zien.
De rapportage ontvangt u in pdf-formaat.
Een voorbeeld van een warmteverliesberekening voor een vrijstaande woning vindt u hieronder. Dit is de rapportage die u krijgt. We hebben ook voorbeelden voor bedrijfsgebouwen.
Stappen
Stap 1 - Contact, afstemming en prijsopgave
Wilt u een warmteverliesberekening door ons laten maken? Aanvragen is heel gemakkelijk en dit kan onder AANVRAGEN.
U kunt via het formulier gegevens meesturen. Soms vragen we nog extra info. In eerste instantie gaat het erom dat we voldoende inzicht krijgen in uw situatie. Wat zijn uw wensen en hoe kunnen we u zo goed mogelijk van dienst zijn.
De informatie die u verstrekt gebruiken we ook om te bepalen hoeveel werk (tijd) het vraagt om een goede berekening te maken.
Vervolgens krijgt u een prijsopgave. Ook kunnen zullen we u tot in detail begeleiden door middel van advisering en gegevensverzameling.
Stap 2 - Opdrachtverstrekking
Bent u enthousiast om de berekening te laten maken? Geeft u dan de officiële opdrachtverstrekking. In de meeste gevallen kan dan gewoon door een mail te sturen met ‘akkoord’.
Stap 3 - Verzamelen van gegevens
U ontvangt van ons instructie voor het verzamelen van benodigde gegevens. Daarin vindt u uitgebreide uitleg. Het kan ook zijn dat we bij de aanvraag al veel gegevens hebben ontvangen en soms is dit al voldoende.
In principe verzamelt u gegevens zelf. Het is voor ons vrijwel niet nodig om op uw locatie te komen. We vinden dat wel leuk, maar het betekent voor u dan extra onnodige kosten (dit is dus anders dan bij bijvoorbeeld energielabels). Is het onverhoopt toch nodig dat kunnen we ook een volledige opname op locatie voor u verzorgen, maar vaak hoeft het dus niet.
Belangrijke gegevens zijn (bouw) tekeningen of plattegronden met doorsnedes en afmetingen. Belangrijke gegevens zijn zaken als isolatiegegevens van constructies. In de meeste gevallen zijn de gegevens al beschikbaar, of prima te achterhalen, het is vrijwel nooit een probleem.
Stap 4 - Uitvoeren van de berekening
Hebben we de gegevens. We starten met de berekening. Wij maken gebruik van software voor warmteverliesberekeningen Vabi Elements Warmteverlies. De stappen die wij zetten zijn grofweg:
- Invoeren algemene gegevens
- Invoeren materialen
- Invoeren constructies
- Invoeren luchtbehandeling
- Invoeren afgiftesysteem
- Sjablonen (richtlijnen waarmee de software kan rekenen) met betrekking tot o.a.:
- Gebruik
- Ruimte eisen
- Ventilatie
- Gebouweisen.
- Geometrie. Tekenen van het gebouw in 3D.
Na deze stappen daadwerkelijk de berekening gaan maken o.a. door:
- Bouwdelen invoeren / controleren van alle bouwdelen
- Ruimten ‘inrichten’. Daarbij gegeven we de sjablonen op die we eerder hebben aangemaakt.
- Gebouw. We geven aan op welke manier het gebouw doorgerekend dient te worden.
Als het hele gebouw goed is ingericht kan de software rekenen.
- Resultaat. Berekenen van het warmteverlies.
- Optimaliseren en controleren. Dit is een belangrijke fase omdat we alle sjablonen en keuzes die we maken evalueren. Hiermee bereiken we dat alles exact aansluit op de werkelijkheid.
Rapportage
- Verzorgen rapportage.
- Advisering en nazorg. Wij vinden het belangrijk dat u altijd bij ons terecht kunt met opmerkingen en vragen. Maar soms is dat niet nodig en is alles duidelijk. Uiteindelijk is ons doel om de berekening volledig aan te laten sluiten bij uw wensen.
Een goede berekening vraagt vaak veel tijd en zelfs wij onderschatten de inspanning die we moeten leveren.
Stap 5 - Ontvangst rapportage
U ontvangt van ons het uitgebreide rapport in pdf-formaat. Het rapport bevat alle informatie hoe de berekening is gemaakt, voor gebouw en ruimten. Tevens staan in de rapportage alle ingevoerde gegevens. Ook laten we de rapportage gepaard gaan met plattegronden en afbeeldingen.
Stap 6 - Vragen, opmerkingen en advies
Heeft u vragen, dat mag altijd. We proberen u zo goed mogelijk te adviseren.
Wilt u eventueel een variant uitgerekend dan doen we daar niet moeilijk over.
Wat is de doorlooptijd?
De doorlooptijd bedraagt maximaal twee weken. Het is voor ons natuurlijk wachten totdat we de gegevens van u hebben. Heeft u met spoed de berekening nodig dan kan dat vaak ook. U moet dan rekenen op 2 dagen. Maar altijd willen wij ruim de aandacht schenken aan ieder project. Dit betekent soms dat we het even terzijde leggen om het een dag later nog eens kritisch te bekijken. In de praktijk zien we ook wel eens dat we gedurende het project ontdekken dat er iets ontbreekt aan informatie. Het kan ook voorkomen dat we tussentijds met u willen overleggen. In een tijdsbestek van twee weken kunnen we een nauwkeurige berekening voor u verzorgen.
In andere situaties, waarbij de warmteverliesberekening op meerdere tijdstippen wordt ingezet, is de doorlooptijd veel langer. We hebben projecten waarbij we in de ontwerpfase een berekening maken, tussentijds en ook voor het definitief ontwerp. Dat een langere doorlooptijd.
Ook in dit geval gaan we voor kwaliteit en dat betekent dat we een iets langere doorlooptijd kiezen, zodat we aandacht kunnen schenken aan ieder project.
Waarom een warmteverliesberekening / wat kunt u ermee?
- Vermogen van de warmteopwekker bepalen, zoals bijvoorbeeld het vermogen van een warmtepomp
- Vloerverwarming (of ander afgiftesysteem) dimensioneren. Met de resultaten per vertrek kunt u het per vertrek op te stellen vermogen gebruiken om bijvoorbeeld convectoren aan te schaffen.
- Onderbouwde keuzes maken voor isolatiemaatregelen zoals bijvoorbeeld: ander glas (HR++), dikte en type isolatiematerialen.
En veel meer. Je zou kunnen zeggen dat een warmteverliesberekening, of beter: berekeningen, aan de basis staat van elke duurzame maatregel.
Wat is een warmteverlliesberekening?
Een warmteverliesberekening is een berekening die uitrekent hoeveel warmte er verloren gaat gedurende een periode van koude om een gebouw op een vastgestelde binnentemperatuur te houden. Dit warmteverlies vindt plaats op verschillende manieren waaronder transmissie en ventilatie. Het warmteverlies wordt uitgedrukt in W en dit is het vermogen dat een warmteopwekker zal moeten produceren. Een warmteverliesberekening en hoe deze uitgevoerd dient te worden sluit aan bij de Europese NEN-normen en zijn vastgelegd in de ISSO 51, 53 en 57.
In de rubriek Nieuws & kennis hebben we meerdere artikelen staan waaruit een warmteverliesberekening is opgebouwd. Meer uitleg vindt u ook in het artikel Wat is een warmteverliesberekening.
Wat zijn de kosten van een warmteverliesberekening?
We hebben geen prijstabel. Elke situatie is anders. Stuurt u ons vooraf wat beknopte gegevens, dan krijgt u per ommegaande een prijsopgave van ons. We hebben in een ander artikel uitgebreider gesproken over de kosten van een warmteverliesberekening.
Welke gegevens zijn nodig?
Wat nodig is zijn tekeningen van bedrijfsgebouw of woning. Dat kunnen bij voorkeur bouwtekeningen zijn, maar plattegronden volstaan vaak ook. Het gaat om de afmetingen en doorsnedes. Met deze informatie tekenen we het gebouw in 3D.
Een tweede belangrijke peiler is de isolatiewaarde van constructies. Daarbij is de uitwendige schil het belangrijkste. Voor een warmteverliesberekening kunt u ons Rc-waarden aanleveren of een samenstelling van de materiaallagen van vloer, gevel en dak.
Ook zullen we u informatie vragen over bijvoorbeeld de ventilatie en het verwarmingssysteem.
Vaak is er al heel veel informatie aanwezig in de vorm van een bestaand EP- (Energie Prestatie) rapport.
Voorafgaand aan het project bespreken we wat nodig is. We hebben documentatie van benodigde gegevens.
Het ontbreken van gegevens is vrijwel nooit een probleem!